Van fondue tot sherry kuur


Het fonduestel werd in de jaren 70 aangeschaft! Wel makkelijk als je gasten verwachte en zelf geen zin had om te koken. Urenlang zat men gezellig aan tafel te kletsen en te eten. Iedereen had een eigen vorkje en bord, toen nog allemaal met een ander kleurtje. Je prikte een stukje vlees aan je vork en doopte die in de olie tot het gaar was. Kant en klare sausjes waren er niet, wel van die zakjes met poeier die je moest aanmaken met mayonaise en water. 

Ook met kaas
Die zelfde sausjes gebruikte men ook om chips in te dippen. Fonduen was ook leuk voor de kinderen. Ze vonden het heerlijk om zelf hun eten klaar te maken. Kaasfondue was ook de trend. Gezellig met z'n allen om de oranje pan! Al snel werd de fonduepan verdrongen door de nog hippere gourmet en steengrill.

Duyvis als er 'n fuif is
In het begin van de jaren 70 maakte Nederland kennis met de 'Kiwi' en sneden we kaas in blokjes, met een uitje of stukje fruit op een cocktailprikker. Plakjes leverworst, wortel, tomaat, radijsjes, rolletjes ham met Augurk of gevulde eieren, het deed het allemaal prima op een party en er was toast met brie of kruidenboter. Ook de knabbelnoten van Duyvis werden graag gegeten, bekend van de tv-reclame "Duyvis als er 'n fuif is". In 1974 kwamen de Wokkels van Smiths op de markt, ook lekker!

Voor uw broodnodige rust
We gingen massaal aan de Sherry kuur. Nederland was in de jaren 70 na het Verenigd Koninkrijk de grootste afzetmarkt. We dronken ons Oud Bruin biertje en lepelden dagelijks 'Pleegzuster bloedwijn' naar binnen vanwege 'de heilzame werking'. Als dat niet hielp hadden we altijd nog 'Melisana, voor uw broodnodige rust'. Maar het kon gezonder, we ontdekten Kefir: door mensen thuis gemaakt met een licht tintelende smaak. In de jaren 70 was er zelfs sprake van een heuse rage en had iedereen een ‘'pot kefir'' op het aanrecht staan, Wauw!

Uit Eten
We aten in de jaren 70 niet vaak buiten de deur, maar als we gingen, dan was het meestal naar de Chinees, de snackbar op de hoek, of de Franse bistro. 'De Italiaan' en 'de Griek' werden ook uitgeprobeerd. In Zaandam ging in 1971 de eerste Nederlandse vestiging van McDonalds open, dit was tevens de eerste vestiging in Europa.

© Foto: Retro Fondue Restaurant.